Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Λεμονότουρτα

Αρωματική, δροσερή Λεμονότουρτα, με παντεσπάνι, κρέμα λεμονιού και γλάσο λεμονιού. Ιδανική για τους λάτρεις των γλυκών με εσπεριδοειδή.
Μερίδες: 12 κομμάτια
Προετοιμασία30 λεπτά
Μαγείρεμα25 λεπτά
Σύνολο55 λεπτά
Κατηγορία: Γλυκά Ψυγείου, Επιδόρπιο, Ζαχαροπλαστική
Μέθοδος: Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Μέτριας Δυσκολίας

Υλικά

Για το παντεσπάνι

Για το σιρόπι

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κ.γ. χυμό λεμόνι

Κρέμα λεμονιού

Για το γλάσο λεμονιού

  • 3 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 4 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • λίγο κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Οδηγίες

Παντεσπάνι

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
  • Κοσκινίζουμε τα στέρεα υλικά και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Προσθέτουμε το νερό και το ξύσμα και τα ενσωματώνουμε.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 28 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
  • Ψήνουμε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C στον αέρα, για 20-25 λεπτά περίπου.
  • Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια το κόβουμε οριζόντια στη μέση έτσι ώστε να έχουμε 2 δίσκους.

Σιρόπι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά.

Κρέμα λεμονιού

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τον κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, τα αυγά και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας ζωηρά.
  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Μόλις η κρέμα πήξει, την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Σκεπάζουμε την κρέμα με μια μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Μόλις κρυώσει η κρέμα λεμονιού, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και τις αναμιγνύουμε απαλά.
  • Σιροπιάζουμε τον ένα δίσκο από παντεσπάνι με το μισό σιρόπι και απλώνουμε πάνω του τη μισή κρέμα Βάζουμε τον δεύτερο δίσκο παντεσπάνι πάνω στην κρέμα, σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.

Γλάσο λεμονιού

  • Διαλύουμε το κορν φλάουρ μέσα στο νερό και το βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το λεμόνι. Το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά μέχρι να δέσει και να πήξει η κρέμα. Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
  • Απλώνουμε το γλάσο μας πάνω στην τούρτα και στολίζουμε με ροζέτες σαντιγίς.

Σημειώσεις

Σημειώσεις

Πηγή συνταγής και photo: "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".  | Eleni Kalaitzidou