Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Τιραμισού κλασσικό

Το τιραμισού (Tiramisù), είναι ένα γλυκό διαδεδομένο σε όλη την Ιταλία. Το κλασσικό τιραμισού, φτιάχνεται με σαβαγιάρ (savoiardi) εμποτισμένα σε καφέ espresso, αυγά, ζάχαρη, τυρί marscapone και κακάο. Σε κάποιες περιοχές το γλυκό αρωματίζεται με γλυκό κρασί Marsala, λικέρ Amaretto ή άλλο λικέρ. Η ονομασία του, σύνθετη λέξη “tirare mi su”, σημαίνει «σήκωσέ με ψηλά», που μάλλον αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.
Μερίδες: 12 κομμάτια
Προετοιμασία45 λεπτά
Σύνολο45 λεπτά
Κατηγορία: Γλυκά Ψυγείου, Επιδόρπιο, Ζαχαροπλαστική
Μέθοδος: Χωρίς ψήσιμο
Δυσκολία: Μέτριας Δυσκολίας

Υλικά

Γαρνίρισμα

Οδηγίες

Παρασκευή

  • Για την παρασκευή του γλυκού, προτείνουμε όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ετοιμάζουμε τον καφέ και αφήνουμε να κρυώσει. Προαιρετικά προσθέτουμε amaretto ή άλλο λικέρ.
  • Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Σε μπολ βάζουμε τους κρόκους, προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε κουταλιά, κουταλιά, το marscapone. Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Σε άλλο δοχείο, με το μίξερ καθαρούς αναδευτήρες, χτυπάμε τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα, προσθέτοντας λίγο λίγο την υπόλοιπη ζάχαρη.
  • Έπειτα, προσθέτουμε μέρος από τη μαρέγκα στο μείγμα με τους κρόκους, ανακατεύουμε με σπάτουλα. Σταδιακά, προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά, από κάτω προς τα πάνω.
  • Σε ταψί, γυάλινο τετράγωνο, 25 x 35 ε.κ., στρώνουμε μία κουταλιά κρέμα, ως βάση για τα savoiardi.
  • Βουτάμε γρήγορα, για μερικά δευτερόλεπτα, τα savoiardi στον καφέ από όλες τις πλευρές.
  • Τα στρώνουμε, ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια.
  • Από πάνω, απλώνουμε προσεκτικά τη μισή κρέμα, ώστε η επιφάνεια να είναι λεία. Συνεχίζουμε την επόμενη στρώση με τα savoiardi βουτηγμένα στον καφέ. Από πάνω απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Λειαίνουμε την επιφάνεια.
  • Με το κακάο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με κακάο, πριν το σερβίρουμε.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.

Σημειώσεις