Καθαρίζω το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ψιλοκόβω. Καθαρίζω τα μανιτάρια και τα κόβω στη μέση.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο και μαραίνω το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτω τα μανιτάρια και τα αφήνω να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτω το ρύζι και το φέρνω δυο τρεις βόλτες. Προσθέτω σε μικρές δόσεις το ζωμό λαχανικών και το κρασί, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί μέχρι να προσθέσω την επόμενη δόση. Ανακατεύω συχνά και υπολογίζω ότι η διαδικασία θα μου πάρει περίπου 30 έως 35 λεπτά. 5-6 λεπτά πριν τελειώσω το μαγείρεμα προσθέτω τη ντομάτα ψιλοκομμένη και αφήνω να μαγειρευτεί και αυτή.
Αλατοπιπερώνω και μόλις είναι έτοιμο το ριζότο, προσθέτω την παρμεζάνα και ανακατεύω.