Κλασικοί Γίγαντες στο φούρνο

 

από geusis Mirtous
Παραδοσιακή, κλασική, ελληνική συνταγή για μελωμένα Φασόλια Γίγαντες στο φούρνο, με σάλτσα ντομάτας και λαχανικά.
5 από 1 ψήφος
Share Εκτύπωση Αποθήκευση
Προετοιμασία 10 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα 30 λεπτά
Χρόνος μουλιάσματος 12 ώρες
Συνολικός Χρόνος 13 ώρες 40 λεπτά
Κατηγορία Vegan, Κυρίως Γεύμα, Μαγειρική, Νηστίσιμα, Όσπρια
Κουζίνα Ελληνική
Μέθοδος Μαγειρέματος Φούρνος - Ψήσιμο
Βαθμός Δυσκολίας Εύκολη

Εξοπλισμός. Δες που μπορείς να τον βρεις!

Προσάρμοσε τις μεριδες: 6 μερίδες

Υλικά
 

  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες + κρατάω λίγο από το ζουμί που τους έχω βράσει
  • ½ φλ. ελαιόλαδο & εξτρα λίγο στο τέλος
  • 2 κρεμμύδια σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε χοντρό καρέ
  • 2-3 κλωναράκια σέλερι & εξτρα λίγο σέλινο
  • 400 γρ. ντομάτα φρέσκια ή κονκασέ
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντοματας
  • 1 μικρό κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • αλάτι / πιπέρι
  • λίγη πιπερίτσα chilli προαιρετικα ή μπούκοβο

Οδηγίες

  1. Αρχικά βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με νερό με λίγο αλάτι και τα μουλιάζουμε για 12-24 ώρες. Την επόμενη μέρα, όταν φουσκώσουν, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με νερό για να φύγει το αλάτι.
  2. Παίρνουμε μια χύτρα και βάζουμε τα φασόλια σε παγωμένο νερό και τα βράζουμε έως ότου μαλακώσουν ελαφρώς, για περίπου 20 λεπτά, εξαρτάται πάντα και από την ποιότητα των φασολιών.
  3. Μόλις βράσουν και είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη (κρατώντας λίγο από το νερό τους ).
  4. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, το καρότο, το σκόρδο, την πιπεριά, το σέλερι και τον πελτέ ντομάτας και σβήνουμε με λίγο κρασάκι (χωρίς να πάρουν χρώμα απλά να μαραθούν). Μόλις εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε την ντομάτα και τα αφήνουμε να πάρει μια βράση ίσα ίσα να δέσουν.
  5. Αφαιρούμε τα φασόλια και τα μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ ή ταψί.
  6. Προσθέτουμε λίγο έξτρα ελαιόλαδο, καθώς και λίγο από το νερό τους που έχουμε κρατήσει. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.
  7. Τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σίγουρα για 1 ώρα και κάτι . Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα τα ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλο ένα τέταρτο (δοκιμάζοντας τα πάντα να δούμε αν έχουν μελώσει και μαλακώσει).
  8. Σερβίρουμε με έξτρα ψιλοκομμένο μαϊντανό, φέτα και φρέσκο ψωμάκι και φυσικά όποιος θέλει χωριάτικο ζεστό λουκάνικο.

Γενικές Σημειώσεις

Πηγή συνταγής και photo: Instagram geusis_mirtous
Κάνε το σχόλιό σουγια τη συνταγή εδώ
Γίνε μέλοςστο Bigmamacooks εδώ

Ακολούθησέ μας

Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Σχόλια
παλαιότερο
νεότερο περισσότερο ψηφισμένο
Inline Feedbacks
Δες όλα τα σχόλια
0
Τι σκέφτεσαι για αυτή τη συνταγή; Κάνε το σχόλιό σουx