Λαδένια
Η Λαδένια είναι μια νόστιμη παραδοσιακή πίτα από την Κίμωλο. Υπέροχη ζύμη με λάδι, σκεπασμένη με ντομάτα, κρεμμύδι και ρίγανη.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 270-300 ml χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. ρίγανη
- 2 πρέζες ζάχαρη
- 1 κ.γ. κοφτό αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο έξτρα ελαιόλαδο για τον πάτο του ταψιού
Επικάλυψη
- 2 ξερά κρεμμύδια σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 3 μεγάλες ντομάτες σε φέτες ή 10-15 ντοματίνια κομμένα στην μέση
- 80 ml ελαιόλαδο περίπου ένα κρασοπότηρο μικρό
- λίγη πιπεριά ψιλοκομμένη
- ελιές
- ρίγανη φρέσκια
- δεντρολίβανο φρέσκο
- αλάτι χοντρό
Σημειώσεις
Οδηγίες
- Σε μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 5-6 κ.σ. από το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα χυλό. Το αφήνουμε ξεπεσμένο στην άκρη για 15’ μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Μόλις ενεργοποιηθεί προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ρίγανη και το πιπέρι. Πλάθουμε τη ζύμη μέχρι να έχουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι.
- Τη μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη και πετσέτα σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ωστόσο ετοιμάζουμε τα υλικά για την επικάλυψη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις.
- Λαδώνουμε τον πάτο ενός ταψιού καλά (ΟΧΙ το μαύρο μεγάλο ταψί του φούρνου, ένα πιο στενό) και απλώνουμε με τα δάχτυλα μας σε όλη την επιφάνεια του το ζυμάρι.
- Απλώνουμε τα υλικά για την επικάλυψη να καλύψουν όλη την επιφάνεια, τα μυρωδικά, το αλάτι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Τέλος πιέζουμε ελαφρώς με τα δάχτυλα μας τα υλικά μέσα στην ζύμη.
- Ψήνουμε στους 180°-200° σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανή.
- Απολαύστε την ζέστη & κρύα 👌
- * αν η ζύμη σας κολλάει στα χέρια , μπορείτε να αλείψετε τα χέρια σας με λίγο ελαιόλαδο.
- * μπορείτε να κάνετε την ζύμη από το βράδυ ! Με την προϋπόθεση να την αφήσετε πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστεί η ζύμη και έπειτα να την ξεφουσκώσετε και τέλος να την καλύψετε με μεμβράνη και να την βάλετε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα που θα την φτιάξετε.
Εγγραφή
Σύνδεση
0 Σχόλια