Γλυκό ταψιού Trilece
Το Trilece είναι ένα ζουμερό κέικ γάλακτος, με επικάλυψη καραμέλας, που προέρχεται από την Τουρκία, παρασκευάζεται όμως με παρόμοιο τρόπο και στη λατινική Αμερική το Tres Leches . Η ονομασία του οφείλεται στο ότι παλαιότερα για την παρασκευή του γλυκού χρησιμοποιούνταν 3 είδη γάλακτος: αγελαδινό, κατσικίσιο και πρόβειο. Το χαρακτηρίζει το τυπικό του σχέδιο.
Υλικά
Παντεσπάνι
- 4 αυγά
- 150 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- 50 ml νερό -προαιρετικά
Σιρόπι
- 750 ml γάλα
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
Καραμέλα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
Σαντιγί
- 200 γρ. κρέμα σαντιγί
Σημειώσεις
Οδηγίες
- Σε μπολ χτυπάμε με το μίξερ για 5-6 λεπτά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, το νερό αν χρειάζεται, ώστε το μείγμα να είναι παχύρευστο και ανακατεύουμε για λίγο με αργές κινήσεις για να ενσωματωθεί το αλεύρι.
- Σε ταψί, γυάλινο τετράγωνο, 25 x 35 ε.κ., στρώνουμε το μείγμα. Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 170°C για 10 λεπτά, στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 150°C και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά ακόμη.
- Για το σιρόπι, ανακατεύουμε σε σκεύος την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει, και το γάλα. Τοποθετούμε στο ψυγείο.
- Για την σάλτσα καραμέλας, βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με σύρμα, συνεχώς, υπομονετικά, μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο, και μόλις λιώσει, την κρέμα γάλακτος. Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι η σάλτσα να είναι παχύρευστη. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Μόλις το παντεσπάνι ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Στο παντεσπάνι κάνουμε τρύπες με οδοντογλυφίδα, ώστε να απορροφηθεί το σιρόπι. Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι γάλακτος και αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να απορροφηθεί.
- Για τη στρώση σαντιγής, χτυπάμε τη σαντιγί, κρατάμε περίπου 2 κ.γ. για το ντεκόρ και την απλώνουμε πάνω στο παντεσπάνι. Στη συνέχεια, προσεκτικά, απλώνουμε τη σάλτσα καραμέλας πάνω στη στρώση σαντιγής.
- Για τη διακόσμηση, βάζουμε σαντιγί, αραιωμένη με 1 κ.γ. γάλα για να βγει το σχήμα πιο καλά, σε λεπτό κορνέ, ή σακουλάκι που έχουμε κόψει την άκρη, και τραβάμε κάθετες γραμμές, απόσταση 2-3 ε.κ.. Με οδοντογλυφίδα, σε απόσταση 5-6 ε.κ. τραβάμε την πρώτη οριζόντια γραμμή, ξεκινώντας την επόμενη γραμμή σε αντίθετη φορά, για το χαρακτηριστικό σχέδιο. Αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες να κρυώσει.
Βαθμολόγησε τη Συνταγή
Εγγραφή
Σύνδεση
4 Σχόλια
παλαιότερο