Μελομακάρονα του Παναγιώτη

 

από BigMama
Παραδοσιακά, σπιτικά μελομακάρονα με μια πολύ εύκολη συνταγή. Γίνονται τραγανά εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό τους είναι πολύ καλά σιροπιασμένο. Μια συνταγή από τον Παναγιώτη και το Live Kitchen Channel.
5 από 5 ψήφοι
Share Εκτύπωση Αποθήκευση
Προετοιμασία 30 λεπτά
Μαγείρεμα 25 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 55 λεπτά
Κατηγορία Ζαχαροπλαστική, Κεράσματα, Σιροπιαστά, Χριστούγεννα
Κουζίνα Ελληνική
Μέθοδος Μαγειρέματος Κατσαρόλα, Φούρνος - Ψήσιμο
Βαθμός Δυσκολίας Εύκολη
Προσάρμοσε τις μεριδες: 50 τεμάχια

Υλικά
 

  • 1100 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 400 γρ. φυσικό χυμό από πορτκάλι
  • 580 γρ. ηλιέλαιο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 2 πορτοκάλια το ξύσμα

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 3 στικ κανέλας
  • 1 πορτοκάλι (βιολογικό)
  • 150 γρ. μέλι

Για το πασπάλισμα

  • τριμμένα καρύδια

Οδηγίες

Για το σιρόπι:
  1. Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι για να το αφήσουμε να κρυώσει. Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα στικ κανέλας και το πορτοκάλι κομμένο στη μέση σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε το πορτοκάλι και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί.
Για τα μελομακάρονα:
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, το χυμό από τα πορτοκάλια, το ξύσμα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  2. Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε 950 γρ. από το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα στερεά υλικά στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε μια κουτάλα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε πάρα πολύ λίγο με τα χέρια μας και σταματάμε αμέσως, γιατί αλλιώς θα αρχίσει να βγαίνει το λάδι από τη ζύμη μας.
  3. Κόβουμε κομμάτια 30 γραμμαρίων από τη ζύμη και πλάθουμε τα μελομακάρονα. Δεν τα δουλεύουμε πολύ με τα χέρια μας γιατί θα αρχίσει να βγαίνει το λάδι.
  4. Ψήνουμε στους 170° C στον αέρα για 25 λεπτά.
  5. Μόλις ψηθούν και τα βγάλουμε από το φούρνο, τα βάζουμε σε δόσεις στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε για περίπου 30 δευτερόλεπτα γυρίζοντάς τα κατά διαστήματα για να τραβήξουν σιρόπι από όλες τις πλευρές. Θα τραβήξουν σιρόπι μέσα και απ'έξω θα είναι τραγανά. Συνεχίζουμε μέχρι να σιροπιάσουμε όλα τα μελομακάρονα.
  6. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τους ρίχνουμε από πάνω λίγο μέλι και μπόλικα καρύδια τριμμένα.

Video

Γενικές Σημειώσεις

Πηγή συνταγής και photo: Live Kitchen Channel
Κάνε το σχόλιό σουγια τη συνταγή εδώ
Γίνε μέλοςστο Bigmamacooks εδώ

Ακολούθησέ μας

Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Σχόλια
παλαιότερο
νεότερο περισσότερο ψηφισμένο
Inline Feedbacks
Δες όλα τα σχόλια
0
Τι σκέφτεσαι για αυτή τη συνταγή; Κάνε το σχόλιό σουx