Νηστίσιμη Πορτοκαλένια Πίτα με καρύδια & σταφίδες
Κάθε μπουκιά από αυτή την υπέροχη, αφράτη Νηστίσιμη Πορτοκαλένια Πίτα με καρύδια και σταφίδες, θα λιώνει στο στόμα σου.
Εξοπλισμός. Δες που μπορείς να τον βρεις!
Υλικά
- 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο ή μισό μέρος ηλιέλαιο - μισό ελαιόλαδο
- 1½ νεροπότηρο ζάχαρη
- 1 νεροπότηρο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού 340ml
- 1 κ.γ. σόδα
- ½ νεροπότηρο νερό
- ½ κιλό αλεύρι γ.ο.χ
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
- 2 πορτοκάλια ακέρωτα το ξύσμα
- 1 λεμόνι το ξύσμα
- 100 γρ. καρύδια σπασμένα
- 150-200 γρ. σταφίδες προαιρετικά
- 1 πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη :
- Ωμό σουσάμι για πασπάλισμα
Οδηγίες
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη & τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός.
- Προσθέτουμε στην συνέχεια το χυμό πορτοκαλιού μαζί με τη σόδα & ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να αφρίσει και το χύνουμε μέσα στο μπολ.
- Ρίχνουμε τα ξύσματα, την κανέλα, το αλάτι & το νερό.
- Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν & ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα και έπειτα ρίχνουμε τα καρύδια, τις σταφίδες (προαιρετικά) και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με μια σπάτουλα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί (μεσαίο) ελαφρώς λαδωμένο και πασπαλίζουμε με σουσάμι .
- Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 40-45 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο . Ίσως χρειαστεί να το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο προς το τέλος.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά , σερβίρουμε και απολαμβάνουμε με το καφέ μας!
Γενικές Σημειώσεις
Πηγή συνταγής και photo: Instagram geusis_mirtous
