Τούρτα Φουντούκι Εσπρέσσο
Πεντανόστιμη βάση με φουντούκια και πλούσια, γευστική, αρωματισμένη κρέμα. 'Ενα εύκολο, ανάλαφρο, γλυκό ψυγείου.
Υλικά
Για τη βάση φουντουκιού
Για την κρέμα
- 200 γρ. λευκή σοκολάτα
- 250 γρ. mascarpone
- 400 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 40 ml λικέρ καφέ (ή λικέρ Amarreto)
- 40 ml καφέ esspresso
- 1 κ.γ. κακάο
Για τη διακόσμηση
- 25 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κ.σ. πραλίνα
- 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
Προαιρετικά
- 100 γρ. μπισκότα Amarettini
Σημειώσεις
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175° C στις αντιστάσεις και βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 25x30 εκ.
- Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανιλέτα και το αλάτι και χτυπάμε για περίπου 4 λεπτά μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το ανθρακούχο νερό και το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας στη χαμηλή ταχύτητα.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα φουντούκια, το αλεύρι, το μπέικιν και την κανέλα. Στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο μείγμα αυγών, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για λίγο ακόμη, στη χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο πυρέξ, το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στους 170° C για 35 λεπτά περίπου. Μόλις ψηθεί η βάση, την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς.
- Βάζουμε ένα κατσαρολάκι πάνω στη φωτιά και βράζουμε λίγο νερό. Μόλις βράσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και σε μπεν μαρί βάζουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια και την αφήνουμε πάνω από το βραστό νερό μέχρι να λιώσει. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
- Στο μεσοδιάστημα χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει και την βάζουμε στο ψυγείο.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το mascarpone, τη ζάχαρη άχνη και το λικέρ καφέ και ανακατεύουμε για λίγο με το μίξερ, στη χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Χωρίζουμε την κρέμα σοκολάτας στα 2. Στο ένα μέρος της κρέμας, προσθέτουμε τη μισή σαντιγύ και ανακατεύουμε με προσεκτικές κινήσεις. Απλώνουμε την ανοιχτόχρωμη κρέμα πάνω στη βάση μας.
- Στο άλλο μέρος της κρέμας, προσθέτουμε τον καφέ espresso και το κακάο και ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να αναμειχθούν καλά. Τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη μισή σαντιγύ και την ενσωματώνουμε με προσεκτικές κινήσεις. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη σκουρόχρωμη κρέμα πάνω στην ανοιχτόχρωμη.
- Με τη βοήθεια ενός τρίφτη, τρίβουμε λίγη σοκολάτα κουβερτούρα πάνω στο γλυκό μας. Βάζουμε την πραλίνα μας για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων, μαζί με την κρέμα γάλακτος, για να γίνει πιο ρευστή και να μπορούμε να τη ρίξουμε πάνω από το γλυκό μας σε λεπτές γραμμές.
- Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για 4 ώρες περίπου μέχρι να κρυώσει καλά.
Προαιρετικά
- Πριν απλώσουμε τη σκουρόχρωμη κρέμα, μπορούμε να τρίψουμε με τα χέρια μας τα amarettini πάνω στην ανοιχτόχρωμη κρέμα. Μετά συνεχίζουμε τη διαδικασία όπως περιγράφεται παραπάνω. Τέλος, μπορούμε να τρίψουμε μερικά amarettini στην επιφάνεια για να συμπληρώσουμε τη διακόσμηση.
Βαθμολόγησε τη Συνταγή
Εγγραφή
Σύνδεση
0 Σχόλια
παλαιότερο