Ροξάκια Νηστίσιμα της Τζένης
Η πιο πετυχημένη συνταγή για αφράτα και ζουμερά Νηστίσιμα Ροξάκια! Γίνονται τόσο εύκολα που θα τα φτιάχνετε ξανά και ξανά.
Εξοπλισμός. Δες που μπορείς να τον βρεις!
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 ποτήρι σπορέλαιο
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 900 γρ. αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- 4 κ.σ. κακάο
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο
- 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
Για το σιρόπι
- 3 ποτήρια νερό
- 3 ποτήρια ζάχαρη
- ½ λεμόνι το χυμό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 κ.σ. γλυκόζη προαιρετικά
Οδηγίες
Για τη ζύμη
- Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο και το χυμό πορτοκαλιού χλιαρά και προσθέτουμε τις μαγιές και το ξύσμα. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ τις βανίλιες και το αλάτι και ζυμώνουμε σε αφράτη ζύμη. Ίσως να χρειαστούν και 2-3 κοιυταλιές επιπλέον αλεύρι.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
- Στο ένα μέρος της ζύμης προσθέτουμε το κακάο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα καρύδια και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σκεπαζουμε και τα δύο μέρη της ζύμης και αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη και τις δυο ζύμες σε 2 ίσα τετράγωνα φύλλα πάχους 1 εκ. περίπου.
- Βάζουμε τη ζύμη με το κακάο πάνω στη λευκή και πιάνοντας τη μια άκρη κάνουμε ένα ρολό.
- Κόβουμε ίσα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα ταψί όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
- Στη συνέχεια ψήνουμε στους 180° C σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα μέχρι να κοκκινίσουν καλά.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Για το σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 4 λεπτά.
- Στο τέλος εάν θέλουμε ρίχνουμε μια κουταλιά γλυκόζη.
- Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 5 λεπτά!
- Στην συνέχεια σιροπιάζουμε τα ροξάκια ανά 4 ρίχνοντάς τα στο σιρόπι και τα βάζουμε στο ταψί ή σε ένα τάπερ.
- Ρίχνουμε λίγο σιρόπι πάνω τους και ανά 2 λεπτά τα γυρνάμε ανάποδα. Η διαδικασία αυτή να γίνει 5 φορές, δηλαδή γύρισμα και κανονικά.
Γενικές Σημειώσεις
Μετρήστε όλες τις ποσότητες με το ίδιο ποτήρι (250ml).
Πηγή συνταγής και photo: ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!! | Tzeni Tsanaktsidou
